Het kiezen van een natuurbegraafplaats

"We hebben samen een prachtig plekje uitgezocht"

Voor eeuwig bij elkaar, onder een prachtige boom, of juist naast de favoriete bramenstruiken. Een graf op een natuurbegraafplaats betekent eeuwigdurende rust in de schoonheid van de natuur op een plek die bij jou past. Op een natuurbegraafplaats kun je zelf je plekje uitzoeken. De natuur gaat altijd verder en kan op die manier veel steun en troost bieden. Bij natuurbegraafplaatsen wordt de begroeiing zoveel mogelijk in zijn geheel weer terug geplaatst, zodat een graf direct weer opgaat in de natuur en de natuur zich verder kan ontwikkelen. 

In Nederland zijn op dit moment diverse begraafplaatsen die natuurgraven aanbieden. Sommige van deze begraafplaatsen zijn traditionele begraafplaatsen met een natuurlijke uitstraling of met een apart terrein waar natuurgraven worden uitgegeven. Op andere begraafplaatsen wordt primair begraven om bestaande of nieuwe natuur te verbeteren of te ontwikkelen. De nieuwste natuurbegraafplaatsen behoren alle tot deze categorie. 

Andere verschillen

Behalve verschillen in opzet en doelstelling zijn er ook verschillen in de prijs van een graf, de soorten graven, de graftekens die zijn toegestaan, de duur van de grafrust, enzovoort.

Volg uw gevoel

Volg bij het kiezen van een natuurbegraafplaats uw eigen gevoel. Oriënteer u op het Internet en maak aan de hand hiervan een eerste selectie. Bezoek dan een aantal natuurbegraafplaatsen om de sfeer in de praktijk te ervaren. Neem voldoende tijd om een keuze te maken.

Diverse natuurbegraafplaatsen organiseren wandelingen over de Natuurbegraafplaats, je kunt dan kennis maken met Natuur begraven en al je vragen stellen aan de medewerker. Zie de website van de Natuurbegraafplaats zie hiervoor de rubriek links van deze website daar vindt je natuurbegraafplaatsen.

Een veel gestelde vraag :

Kan ik mijn dierbare die begraven is laten opgraven en herbegraven op de Natuurbegraafplaats ?

Antwoord :

Opgraven en herbegraven is altijd mogelijk, wel rekening houden met de wettelijke termijn grafrust van 10 jaar. Er een verlof (toestemming) nodig van de Burgemeester in de Gemeente waar het stoffelijk overschot begraven is.

Er is vaak meer mogelijk dan u denkt.

Wij kunnen ons voorstellen dat u nog vragen heeft. Neem gerust contact met ons op 0495 - 54 35 21 mobiel 06 51 34 52 36 of stuur een e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.